Vil Vekst Logo

Samlivskurs

Tid for to

Vi tror det finnes gode verktøy for å arbeide med eget samliv, og vi deler gjerne med andre det vi har funnet mest verdifullt.

Det er mange og god grunner for å ta jevnlig sørvis på samlivet. Skal vi utvikle forholdet gjennom et langt liv sammen, er det nødvendig. I tillegg til hva dårlige forhold og brudd gjør med paret selv, erfarer 25.000 barn i Norge hvert år at foreldre går hver til sitt. Det er 25.000 grunner til å investere i samlivet før problemene blir så store at brudd synes som eneste farbare vei videre.

Kommende kurs

Klikk på et av kursene for å lese mer på facebook.
Vil du at vi skal holde kurs for deg? Les mer lenger ned på siden og ta kontakt med oss.

Om kurset

Vi  holder kurs i flere varianter. Kurset er opprinnelig laget for syv kvelder, men vi tilpasser etter lokale behov og muligheter. Det vanligste formatet på våre kurs er ett døgn, gjerne fredag kveld til lørdag ettermiddag, med en god miks av inspirerende foredrag, oppgaver og gode måltider som fordyper erfaringene for dere som par. Eller vi setter sammen tre eller fire kvelder med f.eks to ukers mellomrom. I rimelig avstand til Oslo er det et godt alternativ, og vi har også gode erfaringer med å holde den typen kurs via zoom. Vi kan også holde kurs en ukekveld, kun lørdag på dagtid, eller en full weekend der man reiser bort sammen og kombinerer undervisning, paroppgaver og tid til å bare være kjærester.

Temaer som tas opp på kurset, er:

  1. Det moderne samlivet – når limet ikke lenger er avhengighet
  2. Forskjellene oss imellom; til glede og frustrasjon.
  3. En felles visjon for fremtiden
  4. Kommunikasjon – en nøkkel til forståelse
  5. Den vanskelige praten – hvordan håndterer vi konflikter
  6. “Fredsprosessen” – om forsoning og tilgivelse
  7. Forholdet til den utvida familien & mennesker rundt oss
  8. Intimitet og nærhet – om sex.

Temaene 1, 3, 4 og 5 er den tematikken som vanligvis prioriteres dersom kurset holdes i en kortere variant enn 7 kvelder.

Kurset tar ikke sikte på å hjelpe par med store samlivsproblemer, men er primært for dere som vil styrke forholdet og investere i eget samliv.

Vi inkluderer alt kursmateriell i vår pris, og vi kommer gjerne med innspill om hvordan dere kan ordne det øvrige, som søknad om støtte, markedsføring og rammer for kurset. Innholdet i kurset er ikke knyttet til noe bestemt livssyn og passer for alle slags par. Enten deltagerne er helt nye i relasjonen og kanskje ikke har flyttet sammen ennå eller  har vært gift i førti år, vet vi at de vil ta med seg ny og god lærdom hjem.

Vi holder også gjerne egne kurs for par som planlegger å gifte seg. Hvis arrangøren ønsker at kurset skal tilpasses en kristen målgruppe, gjør vi gjerne det.

(Når statsbudsjettet gir rom for det, kvalifiserer våre kurs til støtte til lokale samlivskurs via Bufdir.)

Som nygift deltok vi på kurs med Tonje og Dag. På kurset fikk vi redskap og verktøy til å møte samlivet. Lite visste vi da hvor mye hjelp og trygghet denne verktøykassen skulle gi oss. Derfor var det viktig for oss å delta på et nytt kurs etter noen års ekteskap. Vedlikehold på samlivet er en viktig investering for framtiden.
Christoffer og Tone Ufsvatn Bjørnstad, Vegårshei

Bedriftskurs

Samlivsbrudd er kostbart. Først og fremst for paret som bryter opp, både følelsesmessig og økonomisk. Det merkes godt på arbeidsplassen også. Personlige utfordringer preger oss også i arbeidslivet. Et kurs for bedriftens ansatte med fokus på samliv kan derfor være en god investering. Vi kan tilby heldagskurs (dagtid), kvelds- eller helgekurs (se ovenfor) for bedrifter. For ansatte alene, eller for ansatte med partnere. Hva med et friskt inspirasjonsforedrag som en innledning til julebordet eller sommerfesten? Mulighetene er mange.

Inspirasjon/foredrag

Det er ikke alltid tiden strekker til for en helt kurs. Eller kanskje dere vil lodde stemningen i foreningen, menigheten, klubben eller bedriften før dere gjør avtale om kurs? Vi kan bidra med inspirasjonskvelder (2 timer) eller inspirasjonsforedrag (45-60 min) i alle typer sammenhenger. For hele foreningen, foreldregrupper (barnehager, skoler, konfirmant-foreldre), eller for ansatte i små og store bedrifter. Vi tilpasser gjerne.

Skolebesøk

Vi tror på forebyggende samlivs-arbeid – både for voksne i etablerte forhold og for ungdom som er på vei inn i relasjoner som kan utvikle seg til å bli byggende eller ødeleggende. Derfor tilbyr vi nå skoler å få besøk av en av oss for å sette fokus på tematikk vi erfarer er aktuell for ungdom i alderen ca 16-20 år. Vi besøker tiendeklasse i ungdomsskolen, videregående skoler, folkehøyskoler og bibelskoler. Både ansatte og elever har gitt uttrykk for at formidlingen vår er relevant og livsnær. ”Jeg hadde vært spart for mye hvis jeg hadde hørt dette da jeg gikk på vg1…” sa ei jente på vg3 etter å ha hatt besøk av oss på sin skole. Vi supplerer gjerne skoletimene med kv

Parveiledning

Vi tilbyr veiledning av par og enkeltpersoner knyttet til utfordringer i samlivet. Avhengig av ønsker og situasjon tilbyr vi parsamtaler hver for oss eller sammen. Vår anbefaling er en innledende kartleggingssamtale (med en av oss) som eventuelt følges opp med et samtaleløp vi blir enige om. Vanligvis 5-6 samtaler eller mer.

Ekteskapsforberedende samtaler? Planer om å flytte sammen?

Vi anbefaler alle par som planlegger å starte et samliv ved å etablere felles hjem, å investere i forholdet ved å delta på et samlivskurs. Denne typen kurs er ikke alltid tilgjengelig, og et samtaleløp på 3-5 samtaler kan være en minst like god løsning. Et slikt løp vil øke deres kjennskap med hverandre og hjelpe dere til forventingsavklaring, samt gi nyttige verktøy dere kan ta med dere inn i samlivet.

Samlivsboka Tid for to

I forlagets presentasjon av boka skriver de:
«Med visdom, erfaring og en solid dose humor leder Tonje og Dag William oss gjennom råd og prinsipper for hvordan parforholdet best kan ivaretas og styrkes. Ukentlige lesestykker og samtalespørsmål gjør boken til en sørvisstasjon for par som ønsker å skape en fast rytme på ”vår kveld” i hverdagen, med tid og rom for fruktbare samtaler. Boken kan med fordel gis som gave og er rikt illustrert av Lars Aurtande.»

249,-

Kan kjøpes her

Sagt om kurset:

Som nygift deltok vi på kurs med Tonje og Dag. På kurset fikk vi redskap og verktøy til å møte samlivet. Lite visste vi da hvor mye hjelp og trygghet denne verktøykassen skulle gi oss. Derfor var det viktig for oss å delta på et nytt kurs etter noen års ekteskap. Vedlikehold på samlivet er en viktig investering for framtiden.

Christoffer og Tone Ufsvatn Bjørnstad, Vegårshei

Vi har vært på to forskjellige ekteskapskurs med Tonje og Dag William. De er uhøytidelige og bruker seg selv som eksempel slik at vi lett kan se oss selv. Det er rom for å prate sammen som par slik at vi kan få testet ut hvordan de ulike teknikkene fungerer i praksis. Det var ganske spesielt å speile hverandre og gjenta det den andre sier uten og komme med svar. Du låner bare bort øra. De utfordrer oss til å sette av tid sammen til date slik at forelskelsen kan komme på ny og på ny. Gresset blir grønnest på den siden du vanner det mest! De snakker om bagasjen vi har med oss fra før og hvordan vi må lære oss til å se ulikheter mellom oss som styrker.Vi har fått mange verktøy som vi kan ta med oss i vår hverdag og vi går gjerne på kurs med de igjen, for dette er herlige og ærlig mennesker som vet hva de snakker om.

Arnold og Kristine Simonstad, Vegårshei

”Tid for to var et veldig bra kurs for oss som par – med et livsnært fokus og spennende innhold.  I tillegg passer det også godt for oss som menn, som fort kan tenke ar et slikt kurs vil bli ukomfortabelt og kleint. I stedet var det lærerikt og ufarlig. Anbefales til mennesker som ønsker et godt liv og et bra parforhold”.

Andreas Eidsaa Jr, Sandnes

”Takk for et jordnært kurs der dere delte ærlig av gode og dårlige erfaringer fra eget ekteskap uten at jeg opplevde at dere var for private. Temaene, eksemplene og par-oppgavene var relevante og pedagogisk godt oppbygd. Undervisningen ble presentert  på en ufarlig, folkelig og direkte måte, ofte ispedd en god porsjon humor. Mange av kursdeltagerne ga begeistrede tilbakemeldinger om at dette var inspirernde og lærerikt for deres del.”

Øyvind Madland Gran, Ålgård

«Vi har vore på fleire gode samlivskurs tidlegare, men dette er det mest nyttige vi har vore på. Fleire gode og konkrete verktøy som vi vil bruke i vårt samliv. I ein travel og stressa kvardag blir kommunikasjonen ofte dårlig. Vi har i tida etter kurset vore meir bevisste på måten vi kommuniserer på, og opplever at vi har fått større respekt og forståing for kvarandre.»

Synnøve og Vegard Sandøy Voldsund, Fosnavåg

«Vi har hatt stor nytte av å være på samlivskurs med Tonje og Dag i flere varianter. «Tid for 2» over 7 kvelder var en god og lang prosess der vi rakk å gå i dybden på temaer og øve oss imellom kurskveldene. En dag med «Sørvis på samlivet» ble en fin oppfriskning for oss, og de som ikke hadde vært på kurs før, opplevde også at det var veldig nyttig. I tillegg har en enda kortere versjon på 2 timer vært brukt på foreldre/personalmøte i barnehagen med gode tilbakemeldinger! Vi anbefaler samlivskurs på det varmeste!»

Vigdis og Morten Oliversen, Sarpsborg

«Godt samliv er ferskvare. Mannen min og jeg trenger dager som dette for å minne oss på å prioritere den viktigste relasjonen: til hverandre. Og som menighetsleder vil jeg også å legge til rette for at det skal være enkelt å snakke sant om – og arbeide med samlivet også i menigheten. «Tid for to» var et bra verktøy til det!»

Anne Mari Schiager Topland, Arendal

«Vi gjenspeiler nok den allmenne hop av par som har vært sammen en stund. Det vil si at vi har vært kjærester i 21 år – gift i 14 av dem. Vi har to barn på  6 og 12 år.  Åtte år etter at vi gikk på samlivskurset bruker vi fremdeles en felles verktøykasse når vi ser at samlivet trenger service. Før kurset hadde vi hver vår verktøykasse fylt med ulike verktøy. Kjartan med drillen og Camilla med hammeren, men ingen av oss hadde tenkt på hverken skruer eller spiker. Vi innrømmer at forholdet fra tid til annen kan skli ut i forhold til å se hverandre når plikter og oppgaver tar all fokus. Det at vi da kan gripe til et felles sett av verktøy, gjør at vi gjenskaper den gode kontakten og får forholdet oppover på prioriteringslista igjen. Vi er takknemlige for den langvarige effekten samlivskurset til Tonje og Dag har gitt oss!! Og til dere gutta: Dette er ikke farlig! sier Kjartan»

Camilla B og Kjartan Halstvedt, Halden