Vil Vekst Logo

Sirkeltrening i førjulstiden

Det er ingen tid på året jeg har så mange baller i lufta som nå. Og jeg er slett ikke den eneste. Vi sikter målretta inn på jula, de fleste av oss – og behovet for god logistikk er påtrengende. For mange år siden snubla jeg over en sirkel-modell jeg har dratt med meg siden; i jobben, i samlivet – og i tider som denne. I sentrum av sirkelen skriver jeg en visjon, et mål, noe jeg ønsker å oppnå. Målet nå er enkelt: Ei hyggelig og ikke for slitsom jul.

unnamed

Jeg kunne for så vidt utvidet det til advent. Hos oss kommer nemlig adventstida først – og så, tett oppi julaften, starter jula. Den varer til over nyttår. Forventningstida med fire lys som tennes ett og ett mens vi veksler mellom arbeid og hjemlige forberedelser, stress og hvile - og det ligger ei adventsbok til daglig lesning på kjøkkenøya - er viktig her i huset. I denne omgang – når sirkelen skal fylles med mer enn det grunnleggende ønsket, kommer adventstida inn seinere.

Rundt målet i midten har nemlig sirkelen min tre eller fire ringer: I den første – den nærmest målet i sentrum – står det ”MÅ” med store bokstaver. I de følgende utenfor den står det ”KAN”, ”SKAL IKKE” og eventuelt ”MÅ IKKE” i den ytterste . Poenget er altså: Hva vi gjøre for at jula skal bli ”hyggelig og ikke for slitsom”? Og hva kan vi gjøre? Kan står her i kontrast til . Det er noen ting som til, mens andre ting kan være fint, hyggelig, nyttig osv, men det er allikevel ikke sånt vi faktisk , om tida blir knapp eller det dukker opp noe som vi heller vil ha med oss. Det er lurt å skille mellom kan og . Når ideene dukker opp, forventningsnivået innenfra og utenfra stiger, tradisjonene hjemmefra trykker på bakfra og arrangementene står i kø, er det greit å ha gjort en liten jobb på å skille mellom og kan. Vår erfaring er at den lille forskjellen byr på stor frihet.

”Èn julekonsert” stod på må-lista mi i mange år – mens ”flere julekonserter” havnet på ”skal ikke” eller ”må ikke”. Etter et par år der jeg lot meg overtale til flere eventer "du ikke bør gå glipp av", erkjente jeg at det både ble for stressende – og noen ganger, ærlig talt - litt kjedelig repeterende, med flere julekonserter. For meg. Og definitivt for gemalen; Han er ingen juleromantiker på det musikalske plan, men blir gjerne med hvis jeg insisterer. Han vil jo ikke være vanskelig, som han sier. De siste årene har altså ”julekonsert-punktet” flyttet seg fra til kan. Derfor var lett å velge bort den vi ( er lik altså jeg) siktet inn på dette året til fordel for en førjulskvelds hos gode venner. Den har havnet på må-lista (vi forstår det har blitt en tradisjon). Meningsfulle samtaler rundt bordet der dybdene berører og latteren sitter løst, er virkelig med på å gjøre julefeiringen hyggelig for oss.

Videre kan jeg for eksempel lage adventskalender til gemalen. Det har ofte blitt gjort, og han synes det er hyggelig. I år har han imidletid fått beskjed om at det ikke blir noen kalender, noe han lever godt med. Jeg ble litt stressa ved tanken, og da var det godt å kontatere at det er en ting som lett kan strykes; ”Kalender til Dag” står nemlig i kan-feltet. Der blir det stående; Et annet år har jeg kanskje inspirasjon til å gjøre det igjen, og da bør den ikke befinne seg i skal-ikke-feltet sammen med ”lage rull” og ”bake marvposteier”. Rullen har stått for meg som en familieforventning jeg måtte kvitte meg med, og kakene var en tradisjon fra farmor som jeg holdt på med i mange år. Spør du meg, er marvposteier de beste småkakene til jul. Jeg elsker dem, og de gir meg gode minner om farmor, men jeg tåler dem ikke. Han jeg er gift med, fikk omsider mot til å si at han ikke likte dem, så da havnet de nådeløst i skal-ikke-feltet. Det tar altfor lang tid til å bake dem om de ikke blir spist…

Hva står så i må-feltet vårt? Vi pynte til advent og jul, for eksempel. Den uka vi nå forlater skjønte jeg omkring forrige helg at ville bli mer hektisk enn vi hadde lagt opp til. Dermed ble det nødvendig å tyvstarte litt med adventspyntinga. Den er ikke voldsom hos oss, men den er hvit og lilla, med mye lys og uten et snev av rødt. Når det er på plass, senker freden seg over både meg og gjøre-listene.

Det forresten bakes. Vi har noen må-sorter på lista, og et par kan... Deler av bakinga vi gjøre sammen. Det synes vi er veldig koselig. I år gleder vi oss også til en planlagt bakekveld med en voksen niese. Bonus med stjerne!

Vi kjøpe julegaver - og de fleste være i hus i løpet av november. Vi er ekstremt dårlige på shopping – begge to - og det ekstreme førjulsrushet gjør vi det vi kan for å unngå. Dessuten vi få opp juletreet. Noen ting er datofestet. Juletreet ”skjer” 23. desember, kanskje 22. Ikke før. Og vi ha et hus som ser pent ut – uten at det skal tas gammeldags ”julerent”. Noen små ikke-ukentlige vaskeprosjekter har havnet i må-feltet dette året - til tross for at jeg tenker det like gjerne kunne legges til januar. Siden jeg er realistisk nok til å vite at januar kan bli tøff når julelysene er rydda bort og det fremdeles er en måned til det merkes ordentlig at sola har snudd, kan vi like gjerne ta det nå. Mens vi er i farta, mener jeg. Det går bra.

Din sirkel vil helt sikkert se annerledes ut enn min og vår. Kanskje helt fra utgangspunktet? Du har andre ønsker for jula enn oss. Og selv om du deler vår lille julevisjon, vil punktene i feltene utenfor sentrum blir preget av hvem du er og hva som er viktig for deg og dine. Vi anbefaler allikevel å ta tid til å tegne en sånn sirkel og reflektere litt over den - gjerne sammen med han eller hun du lever tettest på.

Det viktigste med denne prosessen er at den gir oss oversikt, senker tempoet og hjelper oss å ikke opprettholde alle julevaner bare fordi vi har gjort sånn i alle år. Jeg er vanligvis glad i tradisjoner og bare moderat endringsvillig, men jula er ei sårbar tid på mange områder og det er kort vei mellom trivsel og mistrivsel. Derfor må vi gjøre noen valg og sikre oss at det ikke bare "ble sånn...". Minst av alt har vi lyst til å vagge ut av juleferien fullstendig matleie og sosialt overstimulert. Vi har heller ikke behov for å ”droppe alt” som andre ender opp med. Vi skal kose oss – og vi skal ha tid for de vi deler juledagene med. For spill og bøker, den gode samtalen, fellesskapet rundt matlagingen og bordpyntingen, spaserturene og fyr på peisen. Vi skal sove så lenge vi kan - og tusle rundt en hel dag i joggebukse. Akkurat det står faktisk på målista…