Vil Vekst Logo

På'n igjen!

”Etter at vi leste boka deres, har vi begynt med tid for bare oss som par. Igjen. Vi gjorde noe sånt for flere år siden, også, men det sklei liksom ut”. Den kommentaren – i litt forskjellige varianter - har vi fått noen ganger etter at boka vår kom ut for to år siden. Senest sist uke.

Det er to ting å si om det: Det ene er at vi blir veldig glad hver gang vi hører at folk setter av minst to timer sammen ukentlig for å gjøre felles opplevelser, ha fokus på hverandre og "være på besøk i hverandres liv," som vi pleier å si. Nylig hørte vi at etablerte par i snitt snakker sammen 35 minutter i uka. Ikke rart vi mister kontakten med hverandre når kommunikasjonen stort sett foregår på sms, og det meste handler om å organisere familielivet rundt jobb, skole, barnehage og alles fritidsaktiviteter.

Etter vårt første samlivskurs i 2004 kom et av deltakerparene til oss og ville fortelle hva kurset hadde betydd for dem; ”I løpet av de første kveldene på kurs gikk det opp for oss at i de ni årene fra vi fikk vårt første barn, har vi bare vært foreldre og ikke kjærester," fortalte de - før de la til at de hadde begynt å sette av tid for hverandre igjen. Vi kunne se på dem at det hadde gjort dem godt. Siden den gang har vi sitert dem mange ganger – helt overbevist om at de ikke er de eneste som har det sånn. Barn trenger foreldre som også er kjærester, tenker vi. Tenåringer trenger foreldre som viser at de er glad i hverandre – og for den saks skyld; tar den vanskelige praten på en måte som modellerer for ungdommene at det går an å være uenige og glad i hverandre samtidig og uten at det blir helt krise. Vi som ikke har barn i huset (lenger), må holde vårt vennskap og kompaniskap ved like og utvikle det slik at vi ikke ender opp med å begrunne et samlivsbrudd med at vi ”gled fra hverandre og hadde ingen ting felles lenger…” Skal vi lykkes med dette, trenger vi å prioritere tid sammen. Hver uke, som en del av den bevisste livsrytmen vår.

IMG_3531

Det andre gjelder erkjennelsen av at innimellom ”sklir det ut”. Vi tas igjen av travelhet og usmarte valg. Vi prioriterer feil og mister kanskje litt motet fordi vi hadde noen dater som i ærlighetens navn ikke var spesielt hyggelige. Sånt skjer. Livet går i bølger. Da er det viktig å ikke gi opp. Det går an å velge om igjen. Sette seg nye mål. Gå små skritt i det vi vet er rett retning.

Hvor mange av oss har ikke mislykkes på andre arenaer – og så tatt fatt en gang til? Treningsvanene som begynte så fint, men endte i ingenting – før du bestemte deg for at ”nok er nok, nå prøver jeg på nytt", for eksempel? Syklinga til jobben du hadde så gode intensjoner om, men som stoppet helt opp etter et par sure regnværsdager og ble til en lang vår i bil til jobb. Og så tok du tak… Avgjørelsen om at barna bare skulle få søtsaker i helgen – og så kom halloween, og det tok helt av. Til dere sa stopp, ryddet bort godteposene og fant fram den gamle regelen…

Vi tillater oss selv å starte på nytt på så mange hverdagslige områder. Tid sammen trenger ikke bli et unntak. Om gode intensjoner ble borte et sted på veien, er det fullt mulig å ta en prat om det, finne fram kalenderen og enda en gang sett dere et mål dere kan leve med. Minst to timer i uka, har mange hørt oss si. Gjerne mer, men ikke mindre. Og ikke sjeldnere. Rytme er viktig og trumfer kjærlighetsweekender og halvårige tiltak. Skjærer det seg om en stund, slik det hender for noen, er det fullt mulig å ta tak – enda en gang. Trenger dere en puff for tematikk å snakke om, kan det hende boka vår kan være nyttig. Den kan bestilles her: http://www.lundeforlag.no/