Vil Vekst Logo

Kunsten å si nei...

Forrige uke prøvde jeg meg på en svært enkel analyse knyttet til slitenhet. Denne gang vil jeg følge opp med det som kanskje kan oppleves som et enda enklere løsningsforslag:

Mye koker ned til å lære seg kunsten å si nei.

Enklere sagt enn gjort. Jeg vet det. Som med så mye annet er dette blant det som funker godt for meg i lange perioder – og så mister jeg plutselig fokus og påtar meg for mye eller setter meg for store mål. Det skjer imidlertid stadig sjeldnere. Jeg har slutta fred med det faktum at jeg er begrenset – og forsøker å leve livet i pakt med den erkjennelsen.

[caption id="attachment_3054" align="alignleft" width="352"

IMG_4496

Mange av pausene våre tilbringes på hytta. Gemalen har gitt stedet våre navnet "Krikhølen" - Hobbitenes hvilestad i følge Ringenes Herre.[/caption

For mer enn tretti år siden jeg satt under talerstolen til en seksbarnsmor - med et krevende yrke. Hun satte meg på sporet av en praksis jeg har prøvd å leve etter siden: ”Det er JEG som bestemmer når agendaen min er full”, sa hun. Den gangen hadde vi kalendere i bokform, og jeg forstod godt hva hun mente da hun la til at hun aldri lot noen lese kalenderen over skulderen sin.

Når avtaler skulle gjøres hadde hun ofte nok erfart at folk stakk hodet fram, tittet på avtaleboka hennes og pekte på ledig tid; ”Der kan du jo!” Jeg hadde opplevd det samme mange ganger. Følt meg pressa til å si ja til ting som ville gi meg travlere uker enn jeg ønsket, ganske enkelt fordi jeg ikke opplevde det ærlig å si at jeg ikke ville på et tidspunkt da det ikke stod noe annet i kalenderen. I vår tid er det enklere å hindre noen i å titte.

Jeg har allikevel lagt meg til noen vaner i den forbindelse som hjelper meg til å sette nødvendige grenser når det gjelder utfordringer som kan ta litt tid og koste krefter. Her får du mine hete tips for ikke å ende opp med en kalender som er altfor full:

  • Jeg ber om betekningstid hvis en forespørsel kommer per telefon og unner meg noen runder i tenkeboksen dersom den kommer på mail. Jeg vet at jeg lett begeistres og fort får lyst til ting jeg i neste omgang burde sagt nei til, så jeg har behov for å sette på bremsen i eget liv.

  • Hvis folk krever svar der og da fordi de ”trenger å få tatt en kjapp avgjørelse” svarer jeg at dersom de må ha svar med en gang, må svaret mitt bli nei. Hvis de derimot har litt tid, vil jeg gjerne vurdere det. Da viser det seg ofte at de har tid til å vente.

  • Jeg sørger for at kalenderoppsettet jeg gjør vurderinger ut i fra, viser mer enn den aktuelle dagen eller uka. Jeg vil gjerne se hvor tett hele uka eller måneden blir før jeg tar en på meg ny utfordring, og en åpen dag eller kveld kan lure meg til å si ja til noe jeg seinere vil angre på.

  • Jeg har bestemt meg for noen ting som jeg sier nei til uansett .

  • Jeg markerer tidlig hvert semester en kveld i uka med gemalen, en ukentlig fridag ( helst 24 timer) uten arbeid, vi kaller det rett og slett sabbat, og en absolutt arbeidsfri helg hver måned. Ikke noe av dette strykes, men avtalene kan flyttes dersom vi begge kan - til samme uke /måned.