Vil Vekst Logo

Juleavklaring

”Det er ikke så mye som er viktig for meg når det gjelder jul,” pleier Dag å si, før han legger til at ”jeg liker ikke juletre, da, men den debatten har jeg tapt for mange år siden…” Og det har han. Lenge før vi ble et par, hadde han rikelig anledning til å få med seg at jeg elsker både juletrær og tradisjonene knyttet til advent og juletida. Han hadde enda til båret et svært tre fra Majorstua til min leilighet ved Holbergs plass i Oslo – en drøy spasertur, i hvert fall bærende på ei nesten to meter høy, tett gran – den gangen vi bare var venner.

IMG_2385

Første jula vi var gift prøvde han seg altså allikevel med med det totalt, fullstendig urimelige forslaget om at vi ikke skulle ha juletre...

Dette var lenge før vi lærte noe om viktigheten av god dialog i samlivet, og han ble regelrett klubba ned i første forsøk: ”HVA? IKKE JULETRE! GLEM DET!” Jeg er litt sånn ”opp som ei løve og ned som en fell”, men den gangen holdt jeg meg oppe relativt lenge. I hvert fall lenge nok til at Dag fikk med seg at juletre skulle vi ha – det året og alle andre år. De siste årene har det vært kunstig. Det har spart oss for alle de diskusjonene Dag med jevne mellomrom opp gjennom årene forsiktig har nevnt at vi hadde sluppet om vi hadde droppa hele den ”teite ideen med å dra et tre i hus og henge på det all verdens dingeldangel”. For treet skulle selvsagt være ”ei høy, smal, tett edelgran”. - ”De finnes ikke,” argumenterte han – gående et par meter bak meg hos den ene juletreselgeren etter den andre på fånyttes jakt etter akkurat et sånt tre…

Det er få ting som kan sette i gang flere følelser hos folk enn forholdet til juletradisjonene. Både gledene, forventingene og skuffelsene tegnes med tykkere streker i den tida enn resten av året.

Når jeg ser tilbake på hvordan det var i den familien der jeg vokste opp, konstaterer jeg at min egen far antagelig ofret det han måtte ha av personlige ønsker for jula da han trådde inn i ekteskapet med min mor og kom under hennes og min mormors juleregime. For fredens skyld - i møte med vel etablerte familietradisjoner, tenker jeg. Kanskje kostet det ham ikke all verden, men bildet jeg så var merkbart nok til at jeg bestemte meg ganske tidlig for at om jeg en gang giftet meg, skulle jeg prøve å skape en ”vår jul” sammen med han som skulle bli min mann. Det var riktig nok noen år før Dag foreslo at vi ikke skulle ha juletre…

Allikevel: På de fleste andre felt tror jeg vi ganske raskt arbeidet oss fram til ei jul som kjennes som vår felles.

Poenget er ikke juletre eller ikke juletre. Poenget er forventningsavklaring. Den mener vi det er lurt å ta nå; før det baller på seg med planer og kaker og invitasjoner. Uansett kort eller lang fartstid i samlivet:

Bruk tid til å snakke sammen om hvilke ønsker og forventinger dere har til denne advents- og juletida. Hva gleder dere dere til – og hva gruer dere for? Hva slags forventninger har dere til hverandre – og hvordan kan dere lande dem? Hva gjør dere med andres (antatte og reelle) forventinger til dere? Hvilke forberedelser tenker dere er nødvendige i år? Og unødvendige? Hva skal bakes og lages – av hvem og for hvem? Skal noe strykes av lista eller det tradisjonelle familieprogrammet – eller legges til? Hvor tett med folk og aktiviteter ønsker dere at juledagene skal bli? Hvilke invitasjoner skal det takkes ja – og nei – til? Skal dere invitere? I så fall hvem – på hva? Er det noen gjentatte mønstre dere misliker og vil bryte? Noen tradisjoner dere vil holde fast på eller ta opp igjen? Lista med spørsmål kan gjøres lengre. Hvilke er viktige for dere?

Selv tar vi denne praten hvert år, og vi er ikke i tvil om at den - sammen med vårt kunstige juletre - er konflikthemmende. Vi tar den alltid før førjulsstresset virkelig kommer sigende – og det er et av våre gode råd til alle andre par:

Skap noen gode rammer rundt den praten,

sko dere med penn og papir for å lage viktige lister med gjøremål og julegaveforslag

– og gjør det nå!